Skilj rätt från fel

För mig blir livet så sjukt mycket enklare om jag får kategorisera och etikettera min omvärld. Likt många andra så blir min förvirring i det närmaste total då jag upptäcker att en person eller företeelse har flera sidor. När jag var liten så matades jag med beskrivningen att Konsum var skit och att ICA var guld vilket resulterade i att någon i min närhet vägrade ha sina smörgåsar inslagna i folie från just kooperativet. Denna förenkling hjälpte mig som barn givetvis att dela upp världen i bra och dåligt, rätt och fel, sant och falskt samt ont och gott. Barn använder sig av dessa förenklingar och är hjälpta av dem då deras kognitiva förmåga inte är fullt utvecklad. Några som beter sig som barn är media, de älskar nämligen dramaturgin där någon är plus och någon annan är minus. Ett närliggande exempel är Lambertz som under många år inte kunde göra något fel och som nu, enligt media, är galen. Om vi så bara för en kort stund göra antagandet att vissa saker han säger inte är galna. Vi vet att domstolarna dömde utifrån att den åtalade, experter, åklagare och försvarare bedyrade Sture Bergvalls (då Thomas Qvicks) skuld. Om Lambertz nu säger att det inte är någon rättsskandal och med det menar att domstolen inte har gjort något fel så kanske han har rätt. Men om han har rätt eller inte lyssnar vi inte till eftersom den före detta justitiekanslern börjar gå loss på uppenbart fabricerade bevis m.m., vilket ger att vi tänker att han måste vara galen. Lambertz blir då Konsum och ingen vill använda hans folie då allt han säger är skit. Vi borde helt enkelt försöka dela upp ämnen och beteenden för att på så vis kunna bedöma så väl mikro- som makronivå. Vi skulle då kunna se att psykologer, utredare, psykiatriker, åklagare, vårdare, terapeuter, försvarsadvokater, poliser, journalister mfl har gjort fel och kanske så skulle vi kunna sluta oss till att domstolen inte gjorde något fel. Med samma metodik och kritiska förhållningssätt så kan vi självfallet komma fram till helt andra slutsatser. Om vi alltså analyserar allt del för del så kommer vi till slut även att ha en bättre bild av helheten. Det gäller alltså att våga släppa sargen och kliva utanför sina kategoriseringar och etiketteringar för att kunna skilja ut det som är rätt från det som är fel.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln