Begreppet integration

Då man skall diskutera ett begrepp så bör man först operationalisera vad begreppet betyder och innebär. Integration betyder enligt NE, nationalencyklopedin, "en process där skilda enheter förenas". Låt oss då för en stund titta på ett närliggande lyckat exempel på integration. Under förra veckan drog luciatågen fram genom landet. Jag hade förmånen att kunna titta på både min sons och dotters tåg. På sonens dagis var flera karaktärer representerade så som lucior, tärnor, tomtar, stjärngossar och pepparkaksgubbar, men också andra karaktärer så som
Blixten McQueen. Alla karaktärer fick lika mycket applåder då de gick ut och ingen hade annat än en positiv inställning efteråt. Här har vi alltså en lyckad integration mellan en försvenskad italiensk tradition och bland annat Disney. Hade dock en eller flera höjt rösten om att endast
vissa karaktärer som funnits med länge (dvs några få årtionden) får vara med så handlar det inte om integration utan om en påtvingad anpassning där den ena parten dikterar vad som gäller. Samma problem hade givetvis uppstått om Disneyanhängarna krävt att ingen får vara tomte. Integrationen kommer vid ovan påtvingade anpassningar att misslyckas då integration ju
handlar om processen där skilda enheter förenas. Nästa gång en eller flera parter pratar om integration så bör vi alla vara noga med att lyssna på vad de egentligen pratar om.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln