Samtalsmetodfel i kommunikationen med SD

Under en längre tid har jag observerat hur dåligt media i synnerhet och människor i allmänhet hanterar SD och deras likasinnade. Till denna skara måste jag tyvärr också räkna mig själv då inte heller jag lyckas tygla mina tankar när jag samtalar om/med dem. Det handlar som jag ser det framförallt om två delar där det brister lite extra. För det första så ligger det nära till hands att man börjar ironisera då man pratar om deras politik eller då någon intervjuar dem. Anledningen till detta är givetvis att deras politik är så löjlig och full av märkligheter att ironiseringsvapnet gärna avfyras. Problemet är att de lärt sig förutse att detta kommer, och framförallt Jimmie Åkesson har nu även lärt in ett motvapen. Han svarar nästan alltid, ”det där är inte seriöst” och kommer då undan utan att behöva svara på sakfrågan. Ibland har jag en känsla av att han vill att vi tar den vägen för då blir debatten väldigt snabbt på hans villkor. Ironin spelar alltså SD rakt i famnen och de kliver ut som vinnare. Ett annat fel som många kritiker/journalister/människor gör är att de inte är tillräckligt pålästa ner på detaljnivå. Om en journalist eller någon annan begår detta misstag så hamnar man i att diskutera en liten detalj och inte sällan så gör då sverigedemokraten gigantiska generaliseringar utifrån denna lilla detalj. Vad som nu måste ske är att samtliga som skall debattera med SD hanterar det ironiska vapnet på ett sparsamt och eftertänksamt sätt. Jag skulle vilja gå så långt som att föreslå att endast professionella komiker bör ägna sig åt detta vapen i mötet med SD då vi andra endast trasslar det för oss. Avseende punkten som rör förkunskaper så bör media verkligen lägga ner tid på grundliga analyser och genomlysningar av data om de vill få till en bra diskussion. Detta är självfallet ännu viktigare för de andra partierna att göra om de inte vill att SD skall fortsätta stjäla väljare från dem. Vidare så måste media ge forskare eller andra som har gedigna kunskaper kring flyktingar, sorg, kris, katastrof, invandring, arbetskraftsinvandring m.m. plats i den offentliga debatten. För övriga 90 % av befolkningen så gäller det att hålla ihop huvudet då det vankas diskussion om exempelvis kultur eller invandring med en SD-anhängare. Risken är annars att känslorna tar över och då kommer samtalsmetodfelen som ett brev på posten.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln