Varför blir vi så rädda?

Emotionen rädsla är ett vapen lika mäktigt som atombomben. I mångt och mycket så har just atombomben under många år fungerat utmärkt som ett sätt att skapa rädsla och fruktan. Idag är det dock annat i vår omvärld som skrämmer ännu mer. Just nu så är stora delar av det som en gång i tiden kallades västvärlden rädda för att bli attackerade av en eller flera "religiösa" knäppgökar. Det är såklart så att det är nästan osannolikt att drabbas av detta våld, men det betyder inte att rädslan inte är reell för den som känner den. Utan att förminska någons rädsla så vill jag för en kort stund göra en koppling till flygrädsla. Att vara rädd för att flyga är helt ologiskt eftersom det är mer sannolikt att vinna på lotto än att krascha med planet. Men för den som är rädd och som sitter där i en cylinder som brakar fram i 700 km/h, tiotusen meter över havet så är den vetskapen en klen tröst. Spelar liksom ingen roll att det är farligare att åka bil. Vi skulle då kunna tänka oss flera förklaringar till den terroristrädsla som genomsyrar vardagen för många idag. Dels så exponeras vi via media nästan varje vaken minut och denna del tycks alstra oro och rädsla hos många. Trots den massiva exponeringen så tycks många inte habituera utan fortsätter att vara rädda. Det har säkert att göra med alla nya incidenter som sker och som rapporteras i stora rubriker, även om flera av dem kanske endast är snömos. Vilket som så blir det jobbigt för de som redan har ett högt stresspåslag och då funkar artiklar och inslag bara som bensin på lågorna. En annan förklaring är vår starka längtan efter kontroll. Då vi kör bil så tror vi att vi enkelt kan ducka, bromsa eller väja om en lastbil hamnar på fel sida och kommer i full fart mot oss, så är det såklart inte. Med terroristerna så är det annorlunda på precis samma sätt som med flygplanet, dvs vi har ingen upplevd kontroll alls. En ytterligare del är det grupptänkade som många just nu tycks vara inne i. De politiska lobbyisterna på alla ledarsidor bidrar också genom att elda på detta grupptänkande. I olika medial format så hamrar de in hur nära kollaps vi är och hur farligt allting blivit. Detta ger att många nu betraktar dessa domedagsanalyser som en sanning. Allt sammantaget så bär nu många på en stark förväntansångest över att terrorangreppet vilar runt hörnet. Så vid sådana här händelser så är det som om många får någon form av kollektiv GAD, även om det såklart inte finns kollektiva diagnoser. Rädslan och oron genomsyrar iaf många människors liv och det är precis vad knäppgökarna vill. 

...och 2014 så dog cirka 25 700 personer inom EU i trafiken!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln